Kısa Hikaye Nasıl Yazılır

Hikaye Anlatıcılığı ile İçindeki Ustayı Keşfet - MasterCamp Hikaye anlatma, ürün sayfalarınızda kullanmak için harika bir stratejidir. Taşra, Kutlu hikâyelerinde belli ölçülerde “kutsanan” bir mekân. Kutlu bu dört karakterin hikâyesini de kendi isimlerini taşıyan ara başlıklarla aktarıyor okura. Mekan da konuşur böylece, hikâyesini anlatır. Akdeniz, Karadeniz, Ege Denizi ve Marmara Denizi; bugün olduğu gibi tarih boyunca da burada yaşamış medeniyetler tarafından önemsenmiş ve isimlendirilmiştir. Hemen hepiniz hatırlıyosunuzdur İstanbul boğazı girişinde Marmara denizinde batan hera yı.. Neyse ki şu anda yeni hikaye düzeninin yalnızca küçük bir kullanıcı grubu tarafından kullanıldığı belirtildi. Kitap, aynı zamanda New York Public Library tarafından “100 Yılın Çocuk Kitabı” ünvanını edinmiş. Hepimizin mutlaka çocukken okuduğu ve aklında tatlı bir anı olarak yer edinmiş kitaplar mutlaka vardır. Bazen öyle anlar vardır ki, para hükümsüz kalır. Aşk ve bağlılık çerçevesinde fantastik kurguya dayanan bir hikaye anlayışı vardır. Yazdığı hemen her hikâyede, “hakikat” vurgusu yapan ve hakikati arayan Kutlu’nun bu sözlerinde, yazdıklarının sadece bir hikâye değil, aynı zamanda ilahi kelamı anlamanın bir pusulası olduğunun sonucuna da tekrardan varıyoruz Kutlu okurları olarak. Modern dünyanın elimizden aldıklarına ağıt yakmak yerine o bilindik Mustafa Kutlu reçetelerinden birini görüyoruz satır aralarında.


Hayal: düşlenen, gerçek yerine koyulan. Bunun yerine onlara hikayedeki insandan bahsedin, anekdotlar kullanın, konu ile ilgilenirken insanın parlamasını sağlayın. Kâh yanlış bilinen bir fikri düzeltiyor kâh pek de bilinmeyen bir konu hakkında okuru aydınlatıyor. Tam olarak başlangıç seviyesi için hazırlanmış bir kitaptır. Kendimizi olduğumuz gibi sevmemiz ve kabullenmemiz gerektiği hususunda anlamlı nasihatlerde bulunan bu şahane kitabın baş kahramanı, tam olarak herhangi bir yere uyum sağlayamayan kısa bacaklı uzun boyunlu bir zürafanın hikayesidir. Bir hikaye diğerini tanıtırken yapraklar örtüşebilir, ancak her biri kendi içinde tam bir anlatı olmalıdır. Hikaye anlatıcısı olma konusunda geniş perspektiften nokta atışı tavsiyeler veren referans niteliğinde bir konuşma. Hikaye kişileri,günlük konuşma dilinin tüm canlılığı ile karşılıklı konuşmaktadırlar. Evet, Esma Fethiye Güçlü çevirisiyle Timaş Yayınları’ndan çıkan Hikaye Anlatıcılığının Bilimi: Hikayeler Bilincimizi Nasıl Şekillendirir ve Onları Nasıl Daha İyi Anlatabiliriz? Oysa bir polisin silahından çıkan biber gazı mermisinin hayattan, hayatımızdan aldığı Berkin'in anne babası olarak evladımızın mezarının hikayesini yazıyoruz. Show TV'de izleyici karşısına çıkan 'Güldür Güldür Show'un oyuncu kadrosuna yer alan Yılmazkaya, sevgilisiyle objektif karşısına geçti.


Cumhuriyet Dönemi hikaye yazarları Milli Mücadele sonrası süreçte eser kaleme alan yazarları kapsamaktadır. Platform, art arda hikaye paylaşan kullanıcılarının izlenimlerini azaltacak ‘hikaye kısıtlama’ fonksiyonunu test etmeye başladı. Henüz test aşamasında olan Instagram ‘hikaye kısıtlama’ özelliğinin ne zaman geleceği ise belirsiz durumda. Kent-kır ayrımını yaparken, kenti belli yönleriyle her zaman eleştirdiğini biliyoruz Kutlu’nun. Kutlu’nun karakterleri gökten zembille inmez, mutlaka sosyal ve psikolojik olarak bir zeminde bulunurlar. Sonuçlar zor bir halletmedir. Neresinden bakarsanız bakın onda sadece bir çocuk görürsünüz. Bunun üzerine küçük çocuk paçalarını yukarı doğru kıvırır, bacaklarında yer alan büyük metal parçası ortaya çıkar ve şöyle der: “Evet kendim de koşamam. Dertleri, kederleri, hayal kırklıkları ve hatalarıyla soluğu taşranın bir kahvehanesinde alan dört karakter, zamanla taşranın sıcaklığı içerisinde erirken kendi dertlerini unutup başkalarının dertlerine derman olmaya başlıyorlar. Hikayenin kahramanı “Aç Tırtıl”, kozasında güzel bir kelebeğe dönüşmeden bir hafta içerisinde mide ağrıları başlayana kadar bir güzel her şeyi yer. Mutlu bir evlilikleri olur. Burada yazılmış bir hikayeyi Uğur Kaymaz'ın, Ceylan Önkol'un, Behzat Özen'in, İbrahim Aras'ın, Nihat Kazanhan'ın okumasını ve mutlu olmalarını isterdik. Esnek bir yöntemdir ve nerdeyse hiç materyal gerektirmez. Onların başlarından geçenleri anlatırken, hiç de yabancısı olmadığımız o klasik Kutlu üslubu, sanki bu dörtlünün yanındaymışız, hikâyenin bir köşesine iliştirilmiş bir tabureye oturmuş da bu dört yoldaşın hikâyelerini dinliyormuşuz gibi içine çekiyor bizi.


Kutlu’nun son kitabı olan İyiler Ölmez’de de bu durumun yeni bir örneğini görüyor, Kutlu ile birlikte bir kez daha hakikatin yoluna çıkıyor, hakikati sorgulamaya devam ediyoruz. Kitabın yazarı Mustafa Kutlu genelde hikayeler yazar. Diğer rollerde Altan Erkekli, Güven Kıraç, Zafer Algöz, Mahir Günşiray, Mustafa Alabora ve Cihat Tamer var. Camın mezar gövdesiyle birleştiği yerde "akın var akın, güneşe akın" yazıyor. Uçurtmasıyla koşan Berkin'in koşma istikametinde "Uçurtmayı vurmasınlar dedik, seni vuracaklarını bilemedik" yazıyor. Ancak burada kullanılmasının nedeni 1 Haziran 2013 tarihinde vurulan Ethem Sarısülük için Okmeydanı'nda yapılan bir protestoda Berkin'in bu şiiri yüksek sesle okumasından dolayı eklenmiştir mezara. Bu şiiri hepimiz biliriz. Brezilyalı bir Instagram kullanıcısı, Instagram uygulamasının artık bir kullanıcının paylaştığı hikayelerden yalnızca üçünü görüntüleyebildiğini fark etti. ShiftDelete’in haberine göre; sosyal medya devi Instagram, üç adetten fazla hikaye paylaşan kullanıcılarının paylaşımlarını artık arka arkaya göstermeyecek. Platform, üç adet hikayeden sonra devamını izlemek isteyen kullanıcılar için ‘Tümünü Göster’ adlı bir seçenek sunacak.


Yorumlar